ברוכים הבאים למטבח של זביש.

שלום קוראים
וברוכים הבאים לבלוג שלי - המטבח של זביש.
בבלוג שלי תוכלו להתעדכן במתכונים חדשים אותם אני מכין, ניסיונות קולינריים מוצלחים וכושלים שאת כולם אני יחלוק אתכם.
כמו כן תוכלו למצוא פוסטים על מתכונים שהכנתי וכתבות והסברים על ירקות שונים ועוד...

יום חמישי, 14 באוקטובר 2010

עגבניות



העגבנייה הינה אחת הירקות המשובחים והאיכותיים ביותר בארסנל הירקות הקיים במטבח שלנו.
ישנם שימושים רבים ומגוונים לעגבנייה ביכולתה להגיע בצורות ומתכונים רבים.
הראשונים שגילו את העגבנייה היו האמריקאים שהביאו אותה ממרכז אמריקה שם היא גדלה באופן חופשי ופראי.
לאחר השתרשות באמריקה האירופאים ובראשם האיטלקים גילו אף הם את סגולותיה ואיכויותיה הגבוהות של העגבנייה משם דרכה לצלחת בשאר העולם הייתה קצרה ומהירה.

ערכה התזונתי של העגבנייה
ערכה התזונתי של העגבנייה נחשב גבוהה מאוד, והיא ממוקמת בעשירייה הראשונה של ירקות בריאים.
מה שהופך את העגבנייה לבריאה כל כך הוא קודם כל הליקופן, הליקופן נחשב כיום לאחד מנוגדי החמצון הטובים והאיכותיים ביותר שניתן להשיג מפירות וירקות טבעיים.
הליקופן בריא מאוד למערכת העיכול ועוזר לתפקוד יעיל ותקין של מערכת העיכול.
כמו כן העגבנייה שופעת וויטמין
C , וויטמין  B, וויטמין A שגם בריאים מאוד למערכת העיכול ועוזרים למנוע מגוון רחב של מחלות לב וריאות.
ולבסוף סיבים תזונתיים העוזרים ומשפרים את תפקודה של מערכת העיכול גם כן.

סוגי עגבניות נפוצים
בעולם קיימים סוגים רבים של העגבניות וישנם אף עגבניות המגיעות בצבעים של צהוב, כתום או סגול. ישנם עגבניות שבזמן הבשלתם נשארות ירוקות. בישראל העגבניות הפופולאריות יותר הינן האדומות ואותן נמצא למצוא בשווקים השונים לאורך כל השנה.

הזנים הפופולאריים יותר הינם :
עגבניות אדומות עגולות : העגבניות הסטנדרטיות שצורכים ברוב המדינה, עגבנייה עגולה, אדומה, ובעלת גודל בינוני עד גדול.
עגבניות שרי : שאלו הן העגבניות הקטנות יותר בגודל של גולה, מגיעות בדרך כלל בצבע אדום אך בזמנים מסוימים ניתן להשיגם בצבע צהוב או כתום.
עגבניות תמר : הן העגבניות האיכותיות יותר לטעמי, מגיעות בצורה של תמר רק מעט גדולות יותר.
יתרונם של עגבניות תמר הוא, כמות גדולה יותר של בשר העגבניים וכמות קטנה יותר של זרעים.
יתרונות אלו עושים את העגבנייה לעסיסית וטעימה יותר.
שרי תמר : ישנם גם עגבניות קטנות מסוג שרי המגיעות בצורה של תמר, הינן עסיסיות ביותר ומרקמם החיצוני קשה.

בחירה נכונה של עגבניות :
כאשר בוחרים עגבניות צריך להקפיד על מספר אלמנטים בסיסיים על מנת לקבל את המוצר הטוב ביותר.
על העגבניות להיות בצורה עגולה, לא סימטרית, אך עגולה ללא פצעים וחתכים ובעלת ברק קל.
חשוב מאוד שהעגבניות שקניתן יהיו מעט קשות ולא רכות מידי, עגבנייה רכה מידי תתקלקל במהירות ולא תחזיק מעמד לפני שתהפוך לארוחת בוקר.
כמו כן אם יצא והשגתם רק עגבניות ירוקות אל דאגה, תניחו את העגבנייה מחוץ למקרר ותוך מספר שעות תקבלו עגבנייה אדומה ויפה. תהליך כזה של הבשלה אומנם פוגם באיכות העגבנייה אך הוא עדיף על אכילה של עגבניות ירוקות וקשות.

דרכי שימור ביתיות לעגבניות :
העגבנייה נפוצה יותר בתקופות הקיץ, לפני שפלאי הטכנולוגיה עזרו לנו לגדל עגבניות לאורך כל השנה היו קיימים דרכים רבים לשימורה לשימוש בתקופת החורף.
עגבניות מיובשות : שהתחילו את דרכן באיטליה הן עגבניות שחתכו אותן לרבעים והניחו לייבוש בשמש קופחת למספר ימים. לאחר שהנוזלים התאדו והעגבניות התקשו היו מכניסים אותן לקערות עם שמן זית וכך ניתן לשמור אותן אפילו למספר חודשים.
עגבניות מוחמצות : דרך זו פחות פופולארית אך טובה גם כן. מסדרים בצנצנת עגבניות, שום, ותוספות שונות וממלאים את הצנצנת תערובת של מים ומלח, כעבור שבועיים יש לנו עגבניות מוחמצות שיחזיקו וישרתו אותנו לאורך כמה חודשים.
תרכיז עגבניות : לוקחים סיר ומבשלים בתוכו את העגבניות עד שהן מוציאות את מרבית הנוזלים ונשאר לנו כשליש כמות ממה שהתחלנו, מסננים את הקליפות ומכניסים להקפאה. בדרך זו יישאר לנו תרכיז סמיך ואיכותי של בשר העגבנייה לשימוש בשעת הצורך.

רסק עגבניות ועגבניות משומרות
כמובן שרסק העגבניות הינו מוצר איכותי ונדרש כיום בכל מטבח. רסק העגבניות מאוד סמיך ובעל טעם חזק וניתן לשמור אותו ללא קירור למשך זמן ארוך.
כשקונים רסק עגבניות חשוב לבדוק כמה מוצקי עגבנייה יש ברסק, מוצקי העגבנייה הוא הקובע את איכותו של רסק העגבניות. סימון של מוצקי עגבנייה מופיעה בשילוב של האותיות
BX ומספר, כאשר יש בין22 - 25BX סימן שהרסק איכותי וטוב.
אותו סיפור גם עם עגבניות משומרות שמגיעות בתוך תרכיז עגבניות, עגבניות משומרות הן מאוד איכותיות ומקלות על החיים שלנו. אך הן אינן תחליף לעגבנייה טרייה וטעימה שרוכשים בשוק.

עגבנייה במטבח
שימושיה וצורותיה של העגבנייה אחרי שהיא מגיעה למטבח נרחבים ביותר.
ניתן להשתמש בעגבניות טריות לסלטים, רוטב לפיצה, מבושלות כרטבים לפסטות, לזניה,ניוקי עגבניות, מפרום, בצורתם המשומרת עגבניות מוחמצות, עגבניות מיובשות ועוד המון צורות שונות ומגוונות.
כמובן אי אפשר לכתוב על עגבניות בלי להזכיר שקשוקה, מאכל המבוסס על עגבניות וביצים ונפוץ ביותר בצורות שונות במטבח הישראלי.

ולבסוף מי שלא ידע עגבנייה נחשבת פרי ולא ירק, אומנם בארץ לרוב מתייחסים לעגבנייה כירק אך זוהי טעות. אך למי זה משנה פרי או ירק פשוט קחו את ירק האהבה הזה היכנסו למטבח ותוציאו את המיטב שתצליחו.
כאן זביש אומר לכם בתאבון ויום אדום.

תגובה 1:

  1. היום קראתי בעיתון שיש דבר כזה אדמונייה !!!
    כמו עגבנייה רק יותר טוב :)

    השבמחק